💡สูตรและกรรมวิธีการผลิตซุปข้นเทมเป้ถั่วแดงกึ่งสำเร็จรูปชนิดผง
📃อนุสิทธิบัตรเลขที่ 23120📃
โดย ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ปิยะรัชช์ กุลเมธี และคณะ
nok3 ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ปิยะรัชช์ กุลเมธี

Piyarach Kullamethee

E-mail: piyarach.k@agro.kmutnb.ac.th

Tel. +66-37-217300-9 ext 7913 / +66-91-72464161

Fax. +66-37-217312

Department of Innovation and Technology of Product Development

Faculty of Agro-Industry

King Mongkut’s University of Technology North Bangkok.

S__69042190

Education Ph.D. (Food and Nutritional Sciences) Reading University, United Kingdom (2014)

M.Sc. (Public Health) Mahidol University, Thailand (2004)

วท.บ. (วิทยาศาสตร์ทั่วไป) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

Research Areas Food Product Development for Health, Phytochemicals, Diets and Gut Health, Public Health in Nutrition, Food Microbiology
Teaching Courses 050123115 Selected Topics in Food Science and Nutrition (Public Health in Nutrition)

050123116 Food Additives and Phytochemicals

511402 Bakery Technology

511407 Food Microbiology

050123101 Fundamental of Food Science and Nutrition

Current Researches

Publications

ปิยะรัชช์ กุลเมธี. 2559. การพัฒนาผลิตภัณฑ์ผงโรยข้าวเบตาแคโรทีนสูง. ทุนสนับสนุนนักวิจัยทั่วไป  ประจำปี 2559 มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ.

ปิยะรัชช์ กุลเมธี. 2560. การพัฒนาผลิตภัณฑ์ผงโรยข้าวจากใบจิงจูฉ่าย. ทุนวิจัย วช. ประจำปี 2560 สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ.

อภิญญา  จันทรวัฒนะ และ ปิยะรัชช์  กุลเมธี, 2559, การศึกษาความเป็นไปได้ของการหมักเอทานอลจากหญ้าขจรจบและวัสดุเศษเหลือจากการตัดแต่งหน่อไม้. วารสารวิชาการพระจอมเกล้าพระนครเหนือ ปีที่ 26 ฉบับที่ 1 ม.ค. – เม.ย. หน้า 95-103.

จันทิมา ภูงามเงิน คัคนัมพร ทั่งพรม หทัยทิพย์ อู่พิทักษ์ ปิยะรัชช์ กุลเมธี และ พนิดา เรณูมาลย์. 2558.  อิทธิพลของการเตรียมเบื้องต้นต่อการเกิดสีน้ำตาลในกล้วยน้ำว้า (Musa sapientum L.) ผง (Influence of Pre-Treatments on Browning Color of Banana (Musa sapientum L.) Powder). วารสารวิทยาศาสตร์เกษตร (ฉบับพิเศษ), ฉบับที่ 46, เลขที่ 3/1, หน้า 207-210. 

Kullamethee P., Commane M. D., and Rowland I., 2013. Influence of phenolics on epithelial barrier function and the expression of tight junction proteins in Caco-2 cells. Proceeding of The Nutrition Society 01/2013; 72 (OCE4) Doi: 10. 1017/S0029665113002838. In the Nutrition Society summer meeting 15-18 July, 2013, University of Newcastle, United Kingdom.

 

ปิยะรัชช์  กุลเมธี, อภิญญา  จันทรวัฒนะ, หทัยชนก  ศรีประไพ และ ภัทรพร  เศรษฐโชดึก, 2553, การใช้ประโยชน์จากกากถั่วเหลืองทดแทนแป้งสาลีในผลิตภัณฑ์ขนมปัง, วารสารวิชาการพระจอมเกล้าพระนครเหนือ ปีที่ 20 ฉบับที่ 1 ม.ค.–เม.ย. 2553, หน้า 97-105.

ปิยะรัชช์  กุลเมธี, นารีรัตน์  มีทา, รัชญานี  สีเนา และ สุภาพ  ดีไพร, 2551, การพัฒนาผลิตภัณฑ์ลูกชิ้นหมูเสริมคุณค่าจากเห็ดฟาง, วารสารสาธารณสุขศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล ฉบับพิเศษ 60 ปี, หน้า 50-61.

Presentation Piyarach Kullamethee, Sukanya Wongwad, Nipawan Kumnerd, Chadapon Chumphukhaw, and Daluwan Suwannasit, The feasibility study of the product development of rice seasoning from high beta-carotene vegetables, Poster presentation in The Food Ingredients Asia Conference 2015 (New functional ingredients for healthy living) 10-11th September 2015, Bitec, Bangkok, Thailand.

Kullamethee P., Commane M. D., Klinder A., and Rowland I., 2014. The effect of increasing intakes of plant based foods either high or low in flavonoids on faecal water bioactivity in a model of intestinal barrier function. Oral presentation. In the 1st PhD conference in Food Biosciences, 24 June 2014. University of Reading, Reading, United Kingdom.

Kullamethee P., Commane M. D., Swann J., and Rowland I., 2014. The effect of the colonic metabolites, p-cresol on in vitro models of colorectal carcinogenesis. Poster presentation. In the 11th NuGOweek nutrigenomics of foods, 8-11 September, 2014. The vesuvian institute castellammare di stabia, Napal, Italy.

Kullamethee P., Commane M. D., and Rowland I., 2013. Influence of phenolics on epithelial barrier function and the expression of tight junction proteins in Caco-2 cells. Oral presentation of The Nutrition Society 01/2013; 72 (OCE4) In the Nutrition Society summer meeting 15-18 July, 2013, University of Newcastle, United Kingdom.

Kullamethee P., Commane M. D., Klinder A., and Rowland I., 2012. Investigating the effects of dietary flavonoids and their metabolites on an in vitro model of intestinal barrier function. Poster presentation. In the XXVIth International conference on polyphenols, 22-26 July 2012. University of Florence, Florence, Italy.

Kullamethee P. and Chongsuwat R., 2006. Effect of nutrition promotion on infant complementary feeding among caregivers. Poster presentation. In 38th APACPH Conference 2006&2nd International Public Health Conference. 3-6 December 2006. Rama Gardens Hotel, Bangkok, Thailand.

Training Courses and Others

โครงการพัฒนาผลิตภัณฑ์ชุมชนจากการบูรณาการความรู้ด้านอุตสาหกรรมเกษตร (กลุ่ม OTOP จังหวัดปราจีนบุรี ได้แก่ 1.กระยาสารทแม่ทองแถม 2. หมี่กรอบสับประรส สุวรรณา 3. คุกกี้ธัญพืช 304  4.ทองม้วน ป้าอ้อย)  จัดโดยศูนย์วิจัยอุตสาหกรรมเกษตร คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ กรกฎาคม 2558

โครงการพัฒนากระบวนการผลิตเครื่องดื่มน้ำมะพร้าวและเครื่องดื่มรังนก จัดโดยศูนย์วิจัยอุตสาหกรรมเกษตร คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ ร่วมกับ สำนักงานสาธารณสุขจังหวัดปราจีนบุรี ระหว่างเดือนมิถุนายน – กันยายน 2552

วิทยากรอบรม เรื่อง การลดการปนเปื้อนเชื้อจุลินทรีย์ในการผลิตอาหาร  โดยกลุ่มงานคุ้มครองผู้บริโภค  สำนักงานสาธารณสุขจังหวัดปราจีนบุรี วันที่ 26 มี.ค. 2552  ณ วังรีรีสอร์ท จ.นครนายก

วิทยากรโครงการฝึกอบรมเชิงปฏิบัติการ เรื่อง การทำโดนัทยีสต์  โดยคณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าพระนครเหนือ  วิทยาเขตปราจีนบุรี  วันที่ 8 มิ.ย. 2550

โครงการปริทรรศมาตรฐานผลิตภัณฑ์สุขภาพชุมชน. สำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา.กมลทิพย์  สัจจาอนันตกุล, ศรีเวียง ทิพกานนท์, วรรณทิชา ลาภศิริ, รัชนี เจริญ, จันทิมา  ภูงามเงิน, เกตินันท์  กิตติพงศ์พิทยา และ ปิยะรัชช์  กุลเมธี, 2549.

วิทยากรบรรยาย เรื่อง สหัสวรรษโรงสีไทย  สู่ยุคอุตสาหกรรมอาหารโลก  จัดโดยบริษัทสยามชีวมวล จำกัด  วันที่ 8 ธันวาคม 2548  ณ โรงแรมทวาราวดี  จ.ปราจีนบุรี